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http://hdl.handle.net/10773/38828
Title: | The business structure and the employment characteristics of the restaurants industry: the dominance of small familyrun businesses: evidences from the city of Aveiro, Portugal |
Author: | Simão, Pedro Breda, Zélia |
Keywords: | Tourism Restaurants industry Business structure Employment Aveiro |
Issue Date: | 1-Jan-2014 |
Publisher: | DEGEIT - Universidade e Aveiro |
Abstract: | Nowadays tourism is a very important sector in most economies, being its relevance also recognized in
the academia. Many researchers have been studying this sector in several different perspectives, but there is not much
evidence on the restaurants industry and on its characteristics. Therefore, this study aims to present the main specificities
associated with the restaurant business in the city of Aveiro (Portugal), as well as managers’ and employees’ employment
characteristics. For that purpose, a questionnaire survey was conducted. Results show that both managers and employees
present low educational qualifications, work long hours, and have low salaries. As for businesses, the restaurants industry
is mostly characterised by the dominance of SMEs, which in the current economic situation, are facing a harsh time and
need to be creative to be able to surpass a number of barriers in order to become more competitive. Managers are required
to carefully analyse the most important aspects of their businesses so that they can stay competitive in the long run. Hoje em dia o turismo é um setor muito importante na maioria das economias e vários investigadores têm vindo a contribuir para o estudo de diversas temáticas relacionadas com este sector. No entanto, existem poucas evidências em relação ao subsector da restauração e das suas características. Desta forma, este estudo pretende contribuir para a literatura, ao apresentar as suas principais especificidades, com base num estudo levado a cabo junto de restaurantes da cidade de Aveiro (Portugal). Foi aplicado um inquérito por questionário aos funcionários e gestores destes negócios, de forma a compreender as principais caraterísticas dos restaurantes, assim como as características do emprego dos gestores e funcionários. Os resultados mostram que tanto os gestores como os funcionários têm baixos níveis de qualificação, trabalhar longas horas, e têm salários baixos. Quanto à estrutura empresarial, o sector da restauração é caracterizado pelo predomínio das Pequenas e Médias Empresas (PME), que se encontram a enfrentar um período de recessão económica particularmente difícil. No entanto, as empresas têm de ser capazes de ultrapassar um conjunto de barreiras para sobreviverem e se tornarem competitivas, pelo que os gestores têm de analisar quais são os aspetos mais importantes para a empresa garantir margens de lucro estáveis e permanecer competitiva a longo prazo. |
Peer review: | yes |
URI: | http://hdl.handle.net/10773/38828 |
DOI: | 10.34624/rtd.v4i21/22.12281 |
ISSN: | 1645-9261 |
Appears in Collections: | DEGEIT - Artigos GOVCOPP - Artigos |
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