Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/38828
Title: The business structure and the employment characteristics of the restaurants industry: the dominance of small familyrun businesses: evidences from the city of Aveiro, Portugal
Author: Simão, Pedro
Breda, Zélia
Keywords: Tourism
Restaurants industry
Business structure
Employment
Aveiro
Issue Date: 1-Jan-2014
Publisher: DEGEIT - Universidade e Aveiro
Abstract: Nowadays tourism is a very important sector in most economies, being its relevance also recognized in the academia. Many researchers have been studying this sector in several different perspectives, but there is not much evidence on the restaurants industry and on its characteristics. Therefore, this study aims to present the main specificities associated with the restaurant business in the city of Aveiro (Portugal), as well as managers’ and employees’ employment characteristics. For that purpose, a questionnaire survey was conducted. Results show that both managers and employees present low educational qualifications, work long hours, and have low salaries. As for businesses, the restaurants industry is mostly characterised by the dominance of SMEs, which in the current economic situation, are facing a harsh time and need to be creative to be able to surpass a number of barriers in order to become more competitive. Managers are required to carefully analyse the most important aspects of their businesses so that they can stay competitive in the long run.
Hoje em dia o turismo é um setor muito importante na maioria das economias e vários investigadores têm vindo a contribuir para o estudo de diversas temáticas relacionadas com este sector. No entanto, existem poucas evidências em relação ao subsector da restauração e das suas características. Desta forma, este estudo pretende contribuir para a literatura, ao apresentar as suas principais especificidades, com base num estudo levado a cabo junto de restaurantes da cidade de Aveiro (Portugal). Foi aplicado um inquérito por questionário aos funcionários e gestores destes negócios, de forma a compreender as principais caraterísticas dos restaurantes, assim como as características do emprego dos gestores e funcionários. Os resultados mostram que tanto os gestores como os funcionários têm baixos níveis de qualificação, trabalhar longas horas, e têm salários baixos. Quanto à estrutura empresarial, o sector da restauração é caracterizado pelo predomínio das Pequenas e Médias Empresas (PME), que se encontram a enfrentar um período de recessão económica particularmente difícil. No entanto, as empresas têm de ser capazes de ultrapassar um conjunto de barreiras para sobreviverem e se tornarem competitivas, pelo que os gestores têm de analisar quais são os aspetos mais importantes para a empresa garantir margens de lucro estáveis e permanecer competitiva a longo prazo.
Peer review: yes
URI: http://hdl.handle.net/10773/38828
DOI: 10.34624/rtd.v4i21/22.12281
ISSN: 1645-9261
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GOVCOPP - Artigos

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