Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/38629
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dc.contributor.authorPedrosa, Andrépt_PT
dc.contributor.authorMartins, Filomenapt_PT
dc.contributor.authorBreda, Zéliapt_PT
dc.contributor.authorRodrigues, Carlospt_PT
dc.date.accessioned2023-07-13T10:47:45Z-
dc.date.available2023-07-13T10:47:45Z-
dc.date.issued2021-09-19-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10773/38629-
dc.description.abstractOver the last decade, the growth of new businesses is revitalizing Aveiro's abandoned salt pans areas, transforming salt pans transformation sites into touristic sites, where artisanal salt production, bird watching, aquaculture or other activities are carried out. The main objective of this study is to analyze the innovation process carried out by private initiatives, taking into account the role of the University of Aveiro. Thus, an exploratory study is carried out through semi-structured interviews with owners/managers of tourism businesses in salt pans and the University of Aveiro. The collected data were analyzed through a content analysis using NVivo12 software. The main results show that tourism gives distinct uses to salt pans, such as aquaculture, recreational activities, accommodation or creation of bathing areas. On the other hand, collaboration between tourism businesses - salt pans and other organizations - seems to be weak and, in particular, with academia is limited to internships, fieldwork and student training courses.pt_PT
dc.description.abstractNa última década, o desenvolvimento de novos negócios tem revitalizado algumas das salinas de Aveiro, transformando esses espaços em locais turísticos onde se realizam atividades como a salicultura, a observação de aves, a aquacultura, entre outras. Este estudo exploratório tem como principal objetivo analisar esse processo de inovação desenvolvido pela iniciativa privada, considerando o papel da Universidade de Aveiro. Para isso, foram realizadas entrevistas com proprietários/gerentes de atividades turísticas nas salinas e com membros da Universidade de Aveiro. Os dados recolhidos foram analisados com recurso ao software NVivo 12. Os resultados demonstram que o turismo potenciou uma série de novos usos para as salinas, através de atividades de recreio, aquacultura, alojamento ou a criação de uma área de banhos. Por outro lado, a colaboração entre estas empresas e outros organizações é diminuta e, particularmente com a academia, baseia-se em eventuais estágios, disponibilização das salinas para trabalho de campo, e atividades de formação. No entanto, os entrevistados concordam que uma maior interação seria benéfica para todos, o que poderia ser conseguido com recurso a outros canais de transferência de conhecimento.pt_PT
dc.language.isoengpt_PT
dc.publisherDEGEIT - Universidade de Aveiropt_PT
dc.rightsopenAccesspt_PT
dc.subjectInnovationpt_PT
dc.subjectKnowledge transferencept_PT
dc.subjectAcademiapt_PT
dc.subjectTourism industrypt_PT
dc.subjectSaltpans of Aveiropt_PT
dc.titleInnovation in saltpansof Aveiro: the academia role for touristic developmentpt_PT
dc.title.alternativeInovação nas salinas de Aveiro: o papel da academia no desenvolvimento turísticopt_PT
dc.typearticlept_PT
dc.description.versionpublishedpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
degois.publication.firstPage25pt_PT
degois.publication.issue2pt_PT
degois.publication.lastPage37pt_PT
degois.publication.titleRevista Turismo & Desenvolvimentopt_PT
degois.publication.volume36pt_PT
dc.identifier.doi10.34624/rtd.v36i2.24526pt_PT
dc.identifier.essn2182-1453pt_PT
Appears in Collections:DAO - Artigos
DEGEIT - Artigos
DCSPT - Artigos

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