Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10773/27858
Title: | Desenvolvimento de uma solução adaptativa na cozinha |
Author: | Oliveira, Nuno Filipe Ribeiro |
Advisor: | Ramos, António Manuel Relvas, Carlos Alberto Moura |
Keywords: | Ergonomy Anthropometry Confort Modularity Kitchen |
Defense Date: | Dec-2019 |
Abstract: | This thesis deals with the development of a domestic adaptative solution in
the context of the kitchen, more concretely a carousel rotary storage sistem,
with the goal of turning the kitchen into a more ergonomic and confortable
environment. On an initial stage, in order to contextualize this dissertation,
a state of the art analysis was done, which consisted on the revision of various
studys concerning the diferent tasks that take place in the kitchen and
the revision of various ergonomic solutions already present in the market.
From the state of the arte, and resorting to tools such as Kano analyzis and
QFD matrices, it was possible to determine the priority of the requirements,
speci cations and components of the product. This analysis was made for
three diferent user pro les in order to evaluate which one would bene t
the most with the introduction of this product. The selected pro le was of
the frequent user, which prioritizes utility space, accessibility and storage
space. After de ning the user pro le, a series of concepts were developed
using tools like brainstorming and morfological analysis. From the obtained
concepts, the one that was selected was the carousel rotary storage system,
as it is the one that better suits the previously de ned requirements and the
one that di ers most from the currently available solutions. The selected
concept was subjected to a failure mode e ect analysis, FMEA, and a new
morfologycal analysis in order to correctly de ne the diferent kind of mechanisms
that must be implemented in the product. Based on the decisions
previously taken, the modeling process was started. This process has a iterative
nature, being composed of a total of four iterations, including the
initial draft and the nal model. Besides the nal model, various alternative
models were developed which mantained the nal model's architecture, but
which atribute a slightly di erent function or that take advantage of the
modularity of the system. The nal model has various advantages that are
exclusive to it, namely, the harnessing of storage space up to the ceiling and
the facilitated access to higher storage spaces. These features are indicative
of the full lement of the original objectives, as seen that the nal product
is a groundbreaking model that meets the needed ergonomic requirements
and that facilitates the kitchen usage. The nal model also presents the
potencial to be developed in future works, as seen that the con guration is
easily adaptable to an automated solution. Esta dissertação trata o desenvolvimento de uma solução adaptativa domestica no contexto da cozinha, mais concretamente um armazém rotativo em carrossel, com o objetivo de tornar a cozinha num espaço mais ergonómico e confortável para o utilizador trabalhar. Numa fase inicial e de forma a melhor contextualizar esta dissertação, foi realizada uma análise do estado de arte, relativamente _as tarefas da cozinha e diversas soluções ergonómicas já existentes no mercado. A partir do estado de arte, e recorrendo a ferramentas como o diagrama de Kano e Matrizes QFD foi possível definir a prioridade dos requisitos, especificações e componentes do produto. Esta análise foi realizada para três perfis de utilizador diferentes de forma a avaliar qual o tipo de utilizador que mais iria beneficiar com a introdução deste produto. O perfil selecionado foi de um utilizador frequente que dá prioridade ao espaço de utilização, a acessibilidade e ao espaço de arrumo. Estando definido o perfil de utilizador, iniciou-se a geração de vários conceitos utilizando ferramentas como brainstorming e análise morfológica. De entre os vários conceitos obtidos, foi selecionado o armazém rotativo visto ser aquele que melhor cumpre os requisitos definidos anteriormente e que mais se diferencia das soluções já existentes no mercado. O conceito selecionado foi sujeito a uma análise de modo de falha, FMEA, e a uma nova análise morfológica de forma a definir corretamente os diferentes tipos de mecanismo do mesmo. Com base nas decisões tomadas anteriormente, procedeu-se ao processo de modelação. Este processo apresentou um cariz iterativo, sendo constituído num total de quatro iterações, incluindo um esboço inicial e o modelo final. Para além do modelo final, foram desenvolvidos ainda alguns modelos alternativos que mantêm a mesma arquitetura, mas que lhe atribuem uma função ligeiramente diferente ou que tiram partido da modularidade associada ao mesmo. O modelo final tem associadas várias vantagens que lhe são exclusivas, nomeadamente, o aproveitamento do espaço de arrumação até ao teto e a facilidade no acesso a espaços de arrumação mais elevados. Estas características são indicativas do cumprimento dos objetivos definidos inicialmente, visto que o produto final é um modelo inovador que cumpre os requisitos de ergonomia necessários e que facilita a utilização da cozinha. O modelo final apresenta ainda o potencial para desenvolvimento em trabalhos futuros, visto que a sua configuração é facilmente adaptável a uma solução automatizada. |
URI: | http://hdl.handle.net/10773/27858 |
Appears in Collections: | UA - Dissertações de mestrado DEM - Dissertações de mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Dissertação Nuno Oliveira.pdf | 10.05 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.