Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/38874
Title: Gender and leadership in the tourism sector: the case of the restaurants industry in the city of Aveiro, Portugal
Author: Simão, Pedro
Breda, Zé
Keywords: Gender equality
Leadership
Tourism
Restaurants industry
Aveiro
Issue Date: 1-Jan-2014
Publisher: DEGEIT - Universidade de Aveiro
Abstract: Gender inequality is still a reality in today’s world. Men still take most of the decisions in the family context, while women often do not take part in the decision-making process. In the tourism sector the reality is similar.While most of the jobs are seasonal or part-time, those are mainly occupied by women. On the other hand, men hold the majority of leadership roles in tourism enterprises. Several authors have already studied gender differences in the tourism sector but there is not much evidence with regards to restaurants industry. Therefore, this paper aims to contribute to the literature, by identifying the main barriers for gender equality in leadership positions in this subsector. Data was collected through a survey questionnaire targeting leaders and employees of restaurants located in the city of Aveiro (Portugal), and it was analyzed through content and statistical analyses. Findings show that men occupy most of the leadership positions. Men are perceived as authoritarian, respectable, knowledgeable and manipulative, and women are seen as organized,creative, comprehensive and responsible.
A desigualdade de género é ainda uma realidade no contexto atual. Os homens ainda tomam a maioria das decisões no contexto familiar, especialmente no que se refere aos processos de tomada de decisão. No sector do turismo, a situação é semelhante. A maioria dos empregos são sazonais ou a tempo parcial, e enquanto estes são geralmente ocupados por mulheres, os homens ocupam a maioria dos cargos de liderança. Alguns autores têm procurado estudar as desigualdades de género no turismo, no entanto existe pouca evidência em relação ao nível do sector da restauração. Este artigo procura, portanto, contribuir para a literatura existente, ao identificar as principais barreiras à igualdade de género nos cargos de liderança neste subsector. Um estudo empírico foi realizado na cidade de Aveiro, em Portugal, e foram recolhidos dados através da realização de um questionário dirigido aos gestores/proprietários e funcionários dos restaurantes situados na cidade. Os dados foram analisados através de análise de conteúdo e análise estatística. Os resultados mostram que os homens ocupam a maioria dos cargos de liderança, sendo estes percecionados como autoritários, respeitáveis, conhecedores e manipuladores, enquanto as mulheres são vistas como organizadas, criativas, completas e responsáveis.
Peer review: yes
URI: http://hdl.handle.net/10773/38874
DOI: 10.34624/rtd.v1i21/22.11231
ISSN: 1645-9261
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