Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/38814
Title: A cocriação na formatação de produtos turísticos
Other Titles: Co-creation in the formatting of touristic products
Author: Nora, Paula
Keywords: Cocriação
Turismo
Produto turístico
Issue Date: 1-Jan-2017
Publisher: DEGEIT - Universidade de Aveiro
Abstract: As organizações que almejam ingressar ou permanecer no mercado atual necessitam ofertar propostas de valor superiores, como forma de se diferenciar neste ambiente fortemente competitivo e intensamente marcado por consumidores informados, exigentes e ativos. No turismo, especificamente, o que se verifica é uma procura progressiva por experiências personalizadas, únicas e memoráveis. Contudo, apesar de ser possível constatar um número cada vez mais elevado de bens e serviços disponíveis para consumo, essa multiplicidade nem sempre se transforma em satisfação para o cliente contemporâneo. Assim, este artigo se propõe a induzir uma discussão, de âmbito teórico, na tentativa de compreender como a cocriação de valor pode ser utilizada, de forma estratégica, na formatação de produtos turísticos que se traduzirá, em última instância, em fonte de vantagem competitiva para os empreendimentos do setor. Para tanto, fez-se o levantamento da bibliografia buscando-se os autores considerados referência no assunto. Partiu-se do primeiro emprego do termo cocriação (Prahalad & Ramaswamy, 2004), ao mesmos com a denotação almejada aqui, que foi e ainda é sobremaneira balizador nos trabalhos subsequentes, publicados por outros pesquisadores interessados na temática.
Organisations that long for joining or remaining in the current market must offer superior value propositions as a way of distinguishing themselves in this highly competitive environment and intensely marked by well informed, demanding and active consumers. Specifically in tourism, there is a progressive search for personalized, unique and memorable experiences. However, although it is possible to verify an increasing number of assets and services available for consumption, this multiplicity does not always turn into satisfaction for the contemporary customer. Thereby, this article proposes to induce a theoretical discussion in an attempt to better understand how the worthy co-creating can strategically be used in the formatting of tourism products that will ultimately translate into a source of competitive advantage for the sector’s enterprises. Accordingly, a bibliographic search was made in order to seek the authors who are considered a source in the subject. It was set off from the first application of the term co- creation (Parahalad & Ramaswamy, 2004), at least with the denotation sought here, which was and still is a great indicator of subsequent work published by other researchers interested in the subject.
Peer review: yes
URI: http://hdl.handle.net/10773/38814
DOI: 10.34624/rtd.v1i27/28.10405
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