Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/30291
Title: Production of succinic acid from eucalyptus kraft pulp hydrolysates
Other Titles: Produção de ácido succínico a partir de hidrolisados de pasta kraft do eucalipto
Author: Macedo, Alfredo Pina de
Advisor: Xavier, Ana
Evtyugin, Dmitry
Keywords: Succinic acid
Actinobacillus succinogenes
Batch
Fed-batch
Kraft
Paper Pulp
Hydrolysate
Lignocellulosic wastes
Anaerobiosis
Defense Date: 18-Dec-2019
Abstract: Succinic acid is an important “building block” to the chemical and polymer industries, being the base molecule for the synthesis of a vast array of products. Despite its biological origin, the succinic acid was initially produced by the petrochemical industry, having high environmental impacts like the release of CO2. Nowadays, with the increasing development of biotechnology and due to environmental and economic concerns, there is a significant production of succinic acid by bioprocesses, within the biobased industry. The biological production of succinic acid includes the consumption of CO2 and contributes for reducing the emissions. Moreover, it is well documented the possibility of using agro-industrial wastes such as lignocellulosic, as feedstocks to produce succinic acid. From those it is possible to evidence the residues originated by the pulp and paper industry, namely wood residues, for which the kraft process could be used as a pre-treatment candidate for bioprocesses. The aim of this work was to produce succinic acid from cellulose pulp obtained by delignification of Eucalyptus globulus wood through kraft cooking. The first step was an enzymatic hydrolysis of the celluloses and hemicelluloses to produce a hydrolysate composed by the respective monosaccharides. This hydrolysate was fermented by the bacterium Actinobacillus succinogenes, the process biocatalyst operated under batch and fed-batch conditions. Using the kraft wood pulp hydrolysate, it was possible to attain a succinic acid concentration of 19.93 g/L, with a yield and productivity of 0.399 g/L.h and 0.331 gsuccinic acid/gsugars, respectively. These values were improved with the addition of magnesium carbonate, however, this salt also led to the production of a higher concentration of byproducts. In the fed-batch fermentation, it was verified that the lactic acid production surpassed the succinic acid production. Nonetheless, those results further evidenced the possibility of exploiting this fed-batch operation to produce both succinic and lactic acid. This study served as a reference for future studies fed with wood residues, in order to their integration into a pulp and paper biorefinery working according to the Circular Economy model.
O ácido succínico é um importante “building block” interveniente na indústria química, sendo uma molécula base na síntese de uma vasta gama de produtos. Apesar das suas origens biológicas, o ácido succínico era produzido exclusivamente pela indústria petroquímica, acarretando grandes desvantagens ambientais tais como a libertação de CO2. Presentemente, com o desenvolvimento da biotecnologia e devido a um aumento de pressões ambientais e económicas, uma parte consideravel da produção de ácido succínico passou a ser feita através de bioprocessos. A produção biológica de ácido succínico contrasta com a petroquímica ao consumir CO2, permitindo assim contribuir para uma redução das emissões. Adicionalmente, já se encontra documentada a possibilidade de utilizar resíduos agroindustriais, nomeadamente lenhocelulósicos, como fonte de substrato para a produção de ácido succínico. Destes, é possível destacar os resíduos produzidos pelas indústrias papeleiras, nomeadamente resíduos da madeira onde o processo kraft se poderá revelar um forte candidato como pré-tratamento para bioprocessos. O objetivo deste trabalho centrou-se na produção de ácido succínico a partir de pasta celulósica obtida pela deslenhificação de madeira de Eucalyptus globulus através do cozimento kraft. Para isso, fez-se a hidrólise enzimática das celulose e hemiceluloses presentes nas pastas kraft, para produção de um hidrolisado formado pelos respetivos monossacáridos. Este foi fermentado pela bactéria Actinobacillus succinogenes, biocatalisador deste processo, em operação batch e fed-batch. Através da fermentação do hidrolisado de pasta de madeira obteve-se uma concentração de ácido succínico de 19.93 g/L, com produtividade e rendimento de 0.399 g/L.h e 0.331 gacido succínico/gaçucares respetivamente. Estes valores foram melhorados após a adição de carbonato de magnésio, apesar de se ter verificado um aumento na produção de subprodutos. No caso do fed-batch, verificou-se uma elevada produção de ácido láctico que a certa altura, superou a produção de ácido succínico. Não obstante, estes resultados podem ser utilizados a nível industrial, com o objetivo de produzir ambos os ácidos orgânicos, uma vez que estes poderão ser separados. Este trabalho serviu de referência para estudos futuros utilizando resíduos de madeira como substrato, de forma a proceder à sua integração numa biorrefinaria de pasta de papel que se enquadre num modelo de Economia Circular.
URI: http://hdl.handle.net/10773/30291
Appears in Collections:UA - Dissertações de mestrado
DQ - Dissertações de mestrado

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