Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10773/7460
Title: | Lichenicidin biosynthesis: LicP protease specificity |
Other Titles: | Especificidade da protese LicP na biossíntese da lichenicidina |
Author: | Faria, Raquel Cristina Laranjeira |
Advisor: | Mendo, Sónia |
Keywords: | Microbiologia Antibióticos Proteases Péptidos |
Defense Date: | 16-Sep-2011 |
Publisher: | Universidade de Aveiro |
Abstract: | The lantibiotics are ribosomally synthesized peptides produced by
Gram-positive cells that have antibiotic or morphogenic activity.
After translation, the lantibiotics undergo chemical changes that
result in the formation of unusual amino acids (lanthionine and
methylanthionine), as well as the establishment of chemical bonds
that confer a polycyclic structure to the peptide chain. After
modifications occur, the leader sequence of the prelantibiotic is
removed to yield the active lantibiotic, a process that may involve a
single proteolitical reaction or two consecutive reactions.
The lantibiotics are divided into classes according to their
mechanism of biosynthesis and its biological activity. A particular
sub-class of such compounds consists of two-component
lantibiotics, in which each lantibiotic consists of two peptides, α and
β, which act in synergy to confer it full activity.
Lichenicidin is a two component lantibiotic produced by a
microorganism commonly found in soil, Bacillus licheniformis. The
leader sequence of one of the lichenicidin peptides (α-peptide) is
totally removed through a single proteolytic reaction while the
formation of the second peptide (β-peptide) implies the occurrence
of two reactions of proteolysis, presumably made by the successive
action of two enzymes, LicT and LicP, encoded in B. licheniformis
genome. In this work, we evaluated the specificity of the LicP
protease. For this purpose, we produced β-peptide mutants, in
which some amino acids were replaced by Ala.
The results indicated that LicP functionality is not impaired by single
amino acid replacements. It was also shown that the Bliβ maturation
process should, indeed, include the proteolysis of the leader
sequence before the activity of LicP since an introduced mutation in
the LicT cleavage site most probably inhibited the Bliβ full
maturation. Os lantibióticos são péptidos com actividade antibiótica ou morfogénica, sintetizados nos ribossomas de células Grampositivas. Após tradução, os lantibióticos sofrem modificações que resultam na formação de aminoácidos pouco comuns (lantionina e metil-lantionina) e na formação de ligações químicas que lhes conferem uma estrutura policíclica. Após estas modificações químicas, a sequência líder do pré-lantibiótico é removida tornando o péptido activo. Este processo pode envolver uma única reacção de proteólise ou duas reacções sucessivas. Os lantibióticos são divididos em diferentes classes consoante o seu mecanismo de biosíntese e a sua actividade biológica. Uma destas sub-classes inclui os lantibióticos de dois componentes, que são formados por dois péptidos, α e β, que, em conjunto, lhes conferem total actividade. A lichenicidina pertence a esta classe de lantibióticos. É produzida por Bacillus licheniformis, um microrganismo vulgarmente encontrado no solo. A remoção da sequência líder de um dos péptidos deste lantibiótico (péptido α) é removida numa única reacção proteolítica enquanto que, a formação do segundo péptido (o péptido β) implica a ocorrência de duas reacções de proteólise, presumivelmente efectuadas por acção sucessiva de duas enzimas, LicT e LicP, codificadas no genoma de B. licheniformis. Constituiu o objectivo do presente trabalho, avaliar a especificidade da protease LicP. Para tal, foram produzidos mutantes do péptido β nos quais, os aminoácidos da sequência líder foram substituídos por alanina. Os resultados mostraram que a funcionalidade da protease LicP não foi afectada pelas substituições de um único aminoácido. Os resultados mostraram, ainda, que a protease LicT deve actuar antes da protease LicP uma vez que, a introdução de uma mutação no local de corte da enzima LicT impediu a produção do péptido β. |
Description: | Mestrado em Microbiologia |
URI: | http://hdl.handle.net/10773/7460 |
Appears in Collections: | UA - Dissertações de mestrado DBio - Dissertações de mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
243011.pdf | 2.71 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.