Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/31857
Title: Estudo dos alimentos na educação de jovens e adultos e o ensino de química
Other Titles: Study of foodstuffs in the education of youngsters and adults and the chemistry teaching
Acciones para promover la alfabetización científica en la educación de jóvenes y adultos
Author: Leão, Marcelo Franco
Oliveira, Eniz Conceição
Guerra, Cecília Vieira
Del-Pino, José Cláudio
Keywords: Ensino de química
Educação de adultos
Estratégias de ensino
Issue Date: 2020
Publisher: Fundação Universidade Federal de Rondônia
Abstract: O presente texto relata uma intervenção pedagógica cujo objetivo foi avaliar se a abordagem contextualizada sobre alimentos associada ao desenvolvimento de estratégias inovadoras favorece o aprendizado de Química na Educação de Jovens e Adultos. A pesquisa, de caráter qualitativo, envolveu uma turma de 1º Ano do Ensino Médio, constituída por 21 mulheres, do Centro de Educação de Jovens e Adultos “15 de outubro”, de Barra do Bugres – MT. Para a realização deste estudo, a metodologia empregada buscou adequar as estratégias de ensino às reações dos participantes seguindo a sequência didática: motivação inicial, problematização, situação problema, conteúdos âncora, trabalhos de pesquisa em grupo e avaliação. Os instrumentos de coletas de dados utilizados foram as entrevistas e um questionário com todas as participantes, além das observações registradas em um diário. Para analisar os resultados utilizou-se a metodologia da Análise de Conteúdo. Das falas das participantes emergiram três categorias: favoreceu o aprendizado, a temática facilitou o entendimento e abordou aspectos interessantes. O uso de materiais concretos contribuiu para a compreensão dos conceitos da Química que muitas vezes são abstratos. Proporcionar um ambiente estimulante e envolvente é fundamental nos processos de ensino e de aprendizagem, pois cria condições para que as estudantes se relacionem com o objeto de estudo e construam conhecimentos.
This text reports on a pedagogical intervention that aimed to evaluate whether the contextualized approach on food to the subject associated to the development of innovative strategies favor the learning of Chemistry in Youngster and Adult Education. The research is of qualitative nature and involved a class from the 1st Year of Intermediate Education comprising 21 women at the “octuber 15th” Youngster and Adult Education Center in Barra do Bugres – MT. To carry out this study, the methodology employed sought to adjust the teaching strategies to participants’ reactions, and follow the didactic sequence: initial motivation, questioning, problem situation, anchor contents, group research work, and evaluation. The data collection instruments used were the interviews and a questionnaire, in addition to observations recorded on a log. The results analysis employed the Content Analysis methodology. Three categories emerged from the participants’ speeches: it favored learning, the theme facilitated understanding and covered interesting things. The use of concrete materials contributed to the understanding of Chemistry concepts, which oftentimes are abstract. El uso de materiales concretos contribuyó a la comprensión de conceptos de química que a menudo son abstractos. Providing a stimulant and involving environment is essential in the teaching and learning processes, since it brings conditions for students to relate with the object of study and build knowledge.
Este texto relata una intervención pedagógica cuyo objetivo ha sido evaluar si el abordaje contextualizado acerca de los alimentos asociado al desarrollo de estrategias innovadoras favorece el aprendizaje de Química en la Educación de Jóvenes y Adultos. La investigación, de carácter cualitativo, fue realizada con un grupo de 1er. año de enseñanza secundaria, constituido por 21 mujeres del Centro de Educación de Jóvenes y Adultos “15 de octubre”, de Barra do Bugres – MT. Para la realización de este estudio, la metodología empleada buscó adecuar las estrategias de enseñanza a las reacciones de los participantes y seguir la secuencia didáctica: motivación inicial, problematización, situación problema, contenidos clave, trabajos de investigación en grupo y evaluación. Los instrumentos utilizados para la recolección de datos fueron entrevistas y un cuestionario, además de las observaciones registradas en un diario. Para analizar los resultados se ha utilizado la metodología del Análisis de Contenido. De las declaraciones de las participantes emergieron tres categorías: favoreció el aprendizaje, la temática facilitó la comprensión y abordó aspectos interesantes. Proporcionar un ambiente estimulante y atractivo es fundamental en los procesos de enseñanza y aprendizaje, pues crea condiciones propicias para que las estudiantes se relacionen con el objeto de estudio y construyan conocimientos.
Peer review: yes
URI: http://hdl.handle.net/10773/31857
DOI: 10.26568/2359-2087.2020.3704
Appears in Collections:CIDTFF - Artigos
DEP - Artigos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3704-18200-1-PB.pdf521.42 kBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterLinkedIn
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.