Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/2976
Title: Percepção da qualidade de hortícolas numa amostra de estudantes universitários
Author: Macedo, Susana Margarida Moreira de
Advisor: Graça, António Pedro Soares Ricado
Giraldo, Ivonne Delgadillo
Keywords: Química dos alimentos
Alimentação
Produtos hortícolas
Defense Date: 2007
Publisher: Universidade de Aveiro
Abstract: Nos últimos anos tem-se assistido a um crescente interesse pela qualidade alimentar e em particular pela percepção da qualidade pelo consumidor. O objectivo deste estudo foi o de compreender quais são as características de qualidade que os estudantes da Universidade da Aveiro procuram quando compram produtos hortícolas. Pretendeu-se também compreender de que forma a percepção de qualidade irá influenciar a escolha destes produtos e se esta varia de acordo com aspectos socio-económicos. A pesquisa foi realizada em 2 partes distintas. No estudo inicial utilizou-se uma metodologia qualitativa, os focus groups para obter informação sobre hábitos de consumo de hortícolas, atitudes perante os hortícolas, percepção de qualidade dos hortícolas e a sua relação com o consumo. No segundo estudo aplicaram-se questionários a uma amostra de estudantes de licenciatura da Universidade de Aveiro. Os resultados demonstraram que os consumidores utilizam atributos de qualidade para avaliar os hortícolas no momento da compra, em particular a frescura, o aspecto, cheiro, cor, ausência de pragas (extrínsecos) e a higiene e organização da loja (intrínsecos). Os atributos de produção não são valorizados e tornam-se confusos para os estudantes. Verificaram-se diferenças na percepção de qualidade dos hortícolas de acordo com a independência de casa dos pais e a proveniência de um meio rural, assim como o sexo e classe social dos estudantes. Uma garantia de qualidade para os hortícolas poderá ser útil desde que o consumidor seja informado e o preço dos produtos não sofra um aumento. As conclusões podem ser úteis no sentido de se estabelecerem linhas orientadoras para a definição de padrões de qualidade em toda a cadeia alimentar, desde a produção à distribuição de hortícolas ao consumidor. ABSTRACT: Recently there has been an increasing interest in food quality and particularly in the consumer’s perception of food quality. The aim of this study was to understand the quality cues that students of the University of Aveiro search when buying vegetables. It was also aimed to understand to what extent the quality perception influences the choice of vegetables and whether this varies according to socio-demographic aspects. The research took place in two different parts. In the preliminary study a qualitative methodology was used, namely focus groups, in order to obtain information about the habits of vegetables’ intake, attitudes regarding vegetables, perception of the quality of vegetables and its connection to intake. In the second study, questionnaires were applied to a sample of students with the purpose of comprehending the perception of the quality of vegetables, through the attributes valorised in the moment of purchase and understanding in which way this perception changes according to socio-demographic aspects. Results show that these consumers use quality attributes in the moment of purchase, such as freshness, appearance, smell, colour, pests absence (intrinsic attributes) and shop hygiene and organisation (extrinsic attributes). Production attributes are not given importance and appear to be confusing for students. Differences in the perception of the quality of vegetables were seen regarding cohabitation, background, as well as according to students’ gender and social class. In order to facilitate the choice of quality vegetables it may be useful to develop a quality stamp or guarantee, as far as the consumer is informed and that the products’ process are not significantly raised. Conclusions may be useful so as to establish guidelines for the definition of quality patterns in all the food chain, from the production till the distribution of vegetables to the consumer.
Description: Mestrado em Química e Qualidade dos Alimentos
URI: http://hdl.handle.net/10773/2976
Appears in Collections:UA - Dissertações de mestrado
DQ - Dissertações de mestrado

Files in This Item:
File SizeFormat 
2008000412.pdf777.15 kBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterLinkedIn
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.