Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10773/10848
Title: | O design na valorização do território pelo produto - o bacalhau de cura amarela |
Author: | Ramos, Pedro Miguel Ribeiro |
Advisor: | Roda, Rui Miguel Ferreira Albino, Cláudia Regina de Silva G. de Melo |
Keywords: | Design Design de produtos Recuperação de edifícios Identidade regional - Aveiro (Portugal) Desenvolvimento local Estratégias de comunicação Turismo cultural Bacalhau |
Defense Date: | 2-Jan-2013 |
Publisher: | Universidade de Aveiro |
Abstract: | O produto como valorizador de um território, é nesta dissertação abordado
na perspetiva do design, sendo este utilizado como mediador do diálogo,
entre o Bacalhau de Cura Amarela e o território de Aveiro.
Este diálogo, é estudado através da análise de conceitos pertinentes à
temática em estudo, tais como: (1) a cidade do séc.XXI, o que leva
impreterivelmente ao conceito de reutilização dos seus edifícios e espaços
abandonados; (2) o turismo cultural, com uma vertente muito direcionada
para o turismo industrial; (3) a identidade ou imagem de uma cidade ou
território.
Com consciência destes conceitos e na perspetiva de uma intervenção na
refuncionalização de um edifício e respetivo espaço circundante, no
território de Aveiro (Antiga Lota), e focando o turismo industrial, é numa fase
seguinte apresentado um cenário de projeto que visa valorizar e comunicar
a cultura do povo Aveirense relativa à pesca do bacalhau. The product in order to adding value to the territory, is in this dissertation adressed to the design perspective beeing this used as a mediator of dialogue between the yellow cure cod-fish and the territory of Aveiro. This dialogue is studied through the analysis of concepts relevant to the topic under study, such as: (1) the city of XXI century, which unfailingly leads to the concept of reuse of their buildings and abandoned spaces, (2) cultural tourism with a slope very oriented to tourism industry, (3) the identity or image of a city or territory. With awareness of these concepts and the prospect of an intervention in a refunctionalisation respective building and its surroundings, in the territory of Aveiro (Old Lota), and focusing on the tourism industry, is a next step presented a scenario project that aims to enhance and communicate the Aveirense culture of the people on the cod fishery. |
Description: | Mestrado em Design |
URI: | http://hdl.handle.net/10773/10848 |
Appears in Collections: | UA - Dissertações de mestrado DeCA - Dissertações de mestrado |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.