Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10773/10848
Title: O design na valorização do território pelo produto - o bacalhau de cura amarela
Author: Ramos, Pedro Miguel Ribeiro
Advisor: Roda, Rui Miguel Ferreira
Albino, Cláudia Regina de Silva G. de Melo
Keywords: Design
Design de produtos
Recuperação de edifícios
Identidade regional - Aveiro (Portugal)
Desenvolvimento local
Estratégias de comunicação
Turismo cultural
Bacalhau
Defense Date: 2-Jan-2013
Publisher: Universidade de Aveiro
Abstract: O produto como valorizador de um território, é nesta dissertação abordado na perspetiva do design, sendo este utilizado como mediador do diálogo, entre o Bacalhau de Cura Amarela e o território de Aveiro. Este diálogo, é estudado através da análise de conceitos pertinentes à temática em estudo, tais como: (1) a cidade do séc.XXI, o que leva impreterivelmente ao conceito de reutilização dos seus edifícios e espaços abandonados; (2) o turismo cultural, com uma vertente muito direcionada para o turismo industrial; (3) a identidade ou imagem de uma cidade ou território. Com consciência destes conceitos e na perspetiva de uma intervenção na refuncionalização de um edifício e respetivo espaço circundante, no território de Aveiro (Antiga Lota), e focando o turismo industrial, é numa fase seguinte apresentado um cenário de projeto que visa valorizar e comunicar a cultura do povo Aveirense relativa à pesca do bacalhau.
The product in order to adding value to the territory, is in this dissertation adressed to the design perspective beeing this used as a mediator of dialogue between the yellow cure cod-fish and the territory of Aveiro. This dialogue is studied through the analysis of concepts relevant to the topic under study, such as: (1) the city of XXI century, which unfailingly leads to the concept of reuse of their buildings and abandoned spaces, (2) cultural tourism with a slope very oriented to tourism industry, (3) the identity or image of a city or territory. With awareness of these concepts and the prospect of an intervention in a refunctionalisation respective building and its surroundings, in the territory of Aveiro (Old Lota), and focusing on the tourism industry, is a next step presented a scenario project that aims to enhance and communicate the Aveirense culture of the people on the cod fishery.
Description: Mestrado em Design
URI: http://hdl.handle.net/10773/10848
Appears in Collections:DeCA - Dissertações de mestrado
UA - Dissertações de mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7075.pdf96.99 MBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterLinkedIn
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.