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 Emergent viruses in the marine environment
Please use this identifier to cite or link to this item http://hdl.handle.net/10773/7546

title: Emergent viruses in the marine environment
other titles: Vírus emergentes do ambiente marinho
authors: Sousa, Sónia de Fátima Félix Ferreira de
advisors: Almeida, Adelaide
keywords: Microbiologia
Ambiente aquático
Vírus
Virologia
Gastroenterite
Bivalves
issue date: 2011
publisher: Universidade de Aveiro
abstract: The enteric viruses generally are transmitted by the fecal-oral route and constitute a threat for the public health. They can be transmitted from the marine environment through the ingestion of recreational waters or through the consumption of bivalves, being its transmission from the marine environment considered many times emergent. Water virology started around half a century ago, with scientists attempting to detect poliovirus in water samples. Since that time, other enteric viruses were found to be responsible for outbreaks of gastroenteritis and hepatitis. The majority of the enteric viruses that have a sea waterborne transmission belong to the families Caliciviridae, Adenoviridae, Picornaviridae and Reoviridae. This work has as objectives to evaluate the importance of the transmission of enteric viruses for the marine environment, reviewing the factors that affect its survival in this environment and enumerating the cases of emergent transmission. Many factors could influence their surveillance in marine environments, such as water temperature, UV radiation, pH, salinity, raining, and adsorption to sediments among others. The number of outbreaks of viral gastroenteritis has increased in the developed countries of Europe and North America. Caliciviridae family and hepatitis A viruses of Picornaviridae family are responsible for the majority of the waterborne gastroenteritis outbreaks, due to the consumption of contaminated raw bivalves. The majority of emergent outbreaks are linked to imported contaminated bivalves from endemic areas, with bad sanitary conditions. Some emergent cases are linked to the occurrence of new, more virulent, strains of existent viruses, like norovirus strains, or through waterborne transmission that was previously unknown for this type of viruses (e.g. polyomaviruses and some enteroviruses).

Os vírus entéricos são geralmente transmitidos pela via fecal-oral e constituem uma ameaça para a saúde pública. Podem ser transmitidos a partir do ambiente marinho através da ingestão de águas de recreio ou do consumo de bivalves, sendo a sua transmissão a partir do ambiente marinho considerada muitas vezes emergente. A virologia aquática começou há meio século atrás, com a tentativa de alguns cientistas em detectar poliovírus em amostras de água. Desde essa altura, vários vírus entéricos têm sido associados a outros surtos de gastroenterite e hepatite. A maioria dos vírus entéricos, transmitidos a partir do ambiente marinho pertence às famílias Caliciviridae, Adenoviridae, Picornaviridae e Reoviridae. Este trabalho tem como objectivos avaliar a importância da transmissão de vírus entéricos pelo ambiente marinho, revendo os factores que afectam a sua sobrevivência neste ambiente e enumerando os casos de transmissão emergente. São vários os factores que podem condicionar a sobrevivência destes vírus no ambiente marinho, tais como, a temperatura da água, a radiação UV, o pH, a salinidade, a pluviosidade e a adsorção a sedimentos. O número de surtos de gastroenterite de natureza viral tem vindo assim a aumentar nos países desenvolvidos da Europa e da América do Norte. A família Caliciviridae e o vírus da hepatite A da família Picornaviridae são responsáveis pela maioria dos surtos, causando gastroenterites devidas, principalmente, ao consumo de bivalves contaminados e mal cozinhados. A maioria dos casos emergentes está relacionada com a importação de bivalves contaminados de zonas endémicas, onde as condições de higiene são deficitárias. Alguns dos casos emergentes estão relacionados com a ocorrência de novas estirpes de vírus, mais virulentas, como é o caso das estirpes de norovírus, ou através da transmissão por via marinha, anteriormente desconhecida para alguns grupos de vírus (ex. polyomavirus e alguns enterovirus).
description: Mestrado em Microbiologia
URI: http://hdl.handle.net/10773/7546
appears in collectionsBIO - Dissertações de mestrado
UA - Dissertações de mestrado

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