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 Lichenicidin biosynthesis: LicP protease specificity
Please use this identifier to cite or link to this item http://hdl.handle.net/10773/7460

title: Lichenicidin biosynthesis: LicP protease specificity
other titles: Especificidade da protese LicP na biossíntese da lichenicidina
authors: Faria, Raquel Cristina Laranjeira
advisors: Mendo, Sónia
keywords: Microbiologia
Antibióticos
Proteases
Péptidos
issue date: 16-Sep-2011
publisher: Universidade de Aveiro
abstract: The lantibiotics are ribosomally synthesized peptides produced by Gram-positive cells that have antibiotic or morphogenic activity. After translation, the lantibiotics undergo chemical changes that result in the formation of unusual amino acids (lanthionine and methylanthionine), as well as the establishment of chemical bonds that confer a polycyclic structure to the peptide chain. After modifications occur, the leader sequence of the prelantibiotic is removed to yield the active lantibiotic, a process that may involve a single proteolitical reaction or two consecutive reactions. The lantibiotics are divided into classes according to their mechanism of biosynthesis and its biological activity. A particular sub-class of such compounds consists of two-component lantibiotics, in which each lantibiotic consists of two peptides, α and β, which act in synergy to confer it full activity. Lichenicidin is a two component lantibiotic produced by a microorganism commonly found in soil, Bacillus licheniformis. The leader sequence of one of the lichenicidin peptides (α-peptide) is totally removed through a single proteolytic reaction while the formation of the second peptide (β-peptide) implies the occurrence of two reactions of proteolysis, presumably made by the successive action of two enzymes, LicT and LicP, encoded in B. licheniformis genome. In this work, we evaluated the specificity of the LicP protease. For this purpose, we produced β-peptide mutants, in which some amino acids were replaced by Ala. The results indicated that LicP functionality is not impaired by single amino acid replacements. It was also shown that the Bliβ maturation process should, indeed, include the proteolysis of the leader sequence before the activity of LicP since an introduced mutation in the LicT cleavage site most probably inhibited the Bliβ full maturation.

Os lantibióticos são péptidos com actividade antibiótica ou morfogénica, sintetizados nos ribossomas de células Grampositivas. Após tradução, os lantibióticos sofrem modificações que resultam na formação de aminoácidos pouco comuns (lantionina e metil-lantionina) e na formação de ligações químicas que lhes conferem uma estrutura policíclica. Após estas modificações químicas, a sequência líder do pré-lantibiótico é removida tornando o péptido activo. Este processo pode envolver uma única reacção de proteólise ou duas reacções sucessivas. Os lantibióticos são divididos em diferentes classes consoante o seu mecanismo de biosíntese e a sua actividade biológica. Uma destas sub-classes inclui os lantibióticos de dois componentes, que são formados por dois péptidos, α e β, que, em conjunto, lhes conferem total actividade. A lichenicidina pertence a esta classe de lantibióticos. É produzida por Bacillus licheniformis, um microrganismo vulgarmente encontrado no solo. A remoção da sequência líder de um dos péptidos deste lantibiótico (péptido α) é removida numa única reacção proteolítica enquanto que, a formação do segundo péptido (o péptido β) implica a ocorrência de duas reacções de proteólise, presumivelmente efectuadas por acção sucessiva de duas enzimas, LicT e LicP, codificadas no genoma de B. licheniformis. Constituiu o objectivo do presente trabalho, avaliar a especificidade da protease LicP. Para tal, foram produzidos mutantes do péptido β nos quais, os aminoácidos da sequência líder foram substituídos por alanina. Os resultados mostraram que a funcionalidade da protease LicP não foi afectada pelas substituições de um único aminoácido. Os resultados mostraram, ainda, que a protease LicT deve actuar antes da protease LicP uma vez que, a introdução de uma mutação no local de corte da enzima LicT impediu a produção do péptido β.
description: Mestrado em Microbiologia
URI: http://hdl.handle.net/10773/7460
appears in collectionsBIO - Dissertações de mestrado
UA - Dissertações de mestrado

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